Tip 4: Vi-formen. Tal med hinanden om vigtige beslutninger og prioriteter

Young beautiful couple using a laptop

Det kan sagtens lade sig gøre at få det forhold, du ønsker dig!
4/8 tip til det gode parforhold.

Følgende tip er inspireret af Gottman-instituttets mange studier i parforhold.

Parforhold / Af Kristine Nordentoft

Hjemme hos os, har vi indført noget, der hedder ”Husmøder”.

Jeg opfandt det for 17 år siden – da jeg, som enlig nyskilt mor til 3 børn, engang i mellem havde brug for at kalde til samling.

Det var lidt for sjov i starten. Men med et alvorsglimt i øjet.

Jeg ville skabe et tydeligt rum, hvor alle i min lille familie kunne komme til orde og få noget på dagsordenen. Hvis noget i vores daglige liv sammen skulle ændres. Justeres. Debatteres.

Hvis nogen havde ideer til noget vi kunne gøre eller opleve.

Hvis nogen synes, noget var alt for øv. Hvis der var ønsker til ferie, fremtid eller nye husopgaver.

Ordet var frit. Reglerne var enkle: Emner på dagsordenen/Lytte til hinanden/Det er forbudt at sable hinanden ned/Forsøge at træffe beslutninger/Uafsluttede emner overføres til næste møde.

Mit ønske var, at børnene skulle mærke, at de blev taget alvorligt, og at det var muligt at handle og gøre sine meninger og følelser gældende.

I dag laver vi stadig lidt pjat med det. 

Men alle elsker det. Og vi holder dem stadig, selv om alle tre er fløjet fra reden. 

Og når børnene ikke lige er forbi – holder jeg liv i møderne med min kæreste. 

I al sin enkelthed, betyder det bare: Kære min skat – jeg har noget, jeg synes, kræver lidt ekstra tid og fokus – kan vi sætte tid af til at snakke om det? 

Vi indkalder begge, min kæreste og jeg. Efter behov. Reglerne er de samme, som da mine børn var små. Vi respekterer hinanden og forsøger at finde løsninger på vigtige beslutninger og prioriteter.

Det giver os en følelse af samhørighed. Et ”vi”. Og en følelse af, at vi tager hinanden og vores liv alvorligt. På den gode og på den sjove måde.

Det er så nemt at glemme at få talt sådan rigtigt sammen i en travl hverdag. Derfor:

Sæt tiden af til det. Gerne fast som et ugentligt møde på et bestemt tidspunkt, så I ikke glemmer at få det gjort. I starten føles det måske lidt unaturligt.

Men efterhånden vil I opleve, at I bliver mere opmærksomme på hinandens prioriteter og bedre til at tage del i de vigtige beslutninger.